Marktplaats

Standhouders:

Maak kennis met verschillende organisaties die een school kan ondersteunen op hun weg naar een bewust armoede- en kostenbeleid. De organisaties stellen zich voor via korte filmpjes, webinars of podcasts.

• Brugfiguren Gent Ga naar stand
• Netwerk Tegen Armoede Ga naar stand
• PEP! vzw Ga naar stand
• Eenvoudig betalen via POM. Ga naar stand
• Stichting Pelicano. Ga naar stand
• Vluchtelingenwerk Vlaanderen Ga naar stand

brugfiguren

Brugfiguren Gent

In Gent slaan brugfiguren in meer dan 40 basisscholen en 13 secundaire scholen de brug tussen school, gezin en buurt. In deze podcast vertellen ze hoe zij werken rond armoede, onbetaalde schoolfacturen en kostenbewust onderwijs. Wil je meer weten over wat de brugfiguren doen? Surf dan naar de website van Onderwijscentrum Gent.

Ontdek hier onze podcast “Wij slaan de brug: armoede, onbetaalde schoolfacturen en kostenbewust onderwijs”! Vanuit verschillende invalshoeken geven we inspiratie en tips voor je eigen werking.

brugfiguren
digitaalst

Netwerk Tegen Armoede

Het Netwerk tegen Armoede is een netwerk van 58 verenigingen in Vlaanderen en Brussel die als missie hebben om armoede te bestrijden met mensen in armoede zelf, door hen het woord te geven. Vandaar ‘verenigingen waar armen het woord nemen’.​ De kennis en ervaring van mensen in armoede staat centraal in alles wat we zeggen en doen (o.a. vormingen, beleidsaanbevelingen, mensen versterken…).

Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen uit Aalst is één van die verenigingen en begeleidt ook trajecten rond schoolkosten. Scholen die lokale partners zoeken om rond armoede te werken, hun armoedebeleid vorm te geven, aan visie-ontwikkeling te doen… kunnen bij het Netwerk en/of rechtstreeks bij de lokale verenigingen aankloppen voor input of ondersteuning.

digitaalst
pepvzw

PEP! vzw

PEP! zet zich in voor jongeren uit kansengroepen door hen:​

  • Competenties aan te leren,
  • Toegang tot informatie te bieden,
  • Jeugdactiviteiten,
  • Sociaal netwerk te faciliteren.​

Door middel van vernieuwende projecten met het doel om de beste versie van zichzelf te worden op basis van hun talenten en interesses.​

pepvzw
eenvoudigbetalen

Eenvoudig betalen via POM

Scholen kunnen via POM een QR-betaalcode toevoegen aan hun papieren facturen of een betaalknop aan rekeningen die ze digitaal versturen. Ouders hoeven zo niet langer betaalgegevens over te nemen: alles is namelijk vooraf ingevuld op een beveiligde betaalpagina. De betaling moet enkel nog bevestigd worden met een banking app of via Payconiq.

De betaaloplossingen van POM zijn geïntegreerd in de schoolsoftware van Broekx, Count-e en InteGreat.

Bekijk het filmpje met acteur Stefaan Degand om te zien hoe eenvoudig het is om een betaling uit te voeren via POM.

eenvoudigbetalen
pelicano

Stichting Pelicano

Stichting Pelicano is een of­ficieel erkend goed doel dat kinderarmoede in België bestrijdt. In ons land leeft immers 1 kind op 5 in armoede. We helpen daarbij kinderen in schrijnende armoede, die geen eten meekrijgen naar school, geen aangepaste kledij hebben, geen medische verzorging krijgen, uitgesloten worden, niet op schooluitstap of sportclub kunnen gaan, etc. Onze verbintenis is dat we elk Pelicanokind duurzaam begeleiden en steunen, alsof het een eigen kind is, tot het als jongvolwassene een diploma haalt en zo een volwaardige rol kan spelen in onze maatschappij. Daartoe investeert Stichting Pelicano per kind tot € 40.000, om zo de vicieuze armoedecirkel te doorbreken.

Benieuwd wie Stichting Pelicano is en hoe we werken? Bekijk de getuigenis van een zorgpartner of lees hier onze brochure!

pelicano
feelfine

Vluchtelingenwerk Vlaanderen

In een driedelige Webinar, Feel Fine February, belichtten we het psychosociaal welbevinden van anderstalige nieuwkomers in het reguliere onderwijs na OKAN.​

Na de Onthaalklas (OKAN) waar er ruimte is voor de specifieke problematieken die samengaan met het verwerven van een nieuwe taal en voor emotionele ondersteuning van individuele leerlingen komen ze in het reguliere onderwijs terecht waar de specifieke aandacht en zorg op maat minder evident wordt. Gebrek aan kennis over deze doelgroep bij leerkrachten en leerlingenbegeleiders leidt daarom ondanks hun inspanningen vaak tot een daling van het welbevinden van jongeren in deze fase van hun schoolloopbaan.​

De combinatie van het vluchtverleden en de taalverwerving creëert een complexe situatie voor deze leerlingen. We geven gehoor aan deze moeilijkheden en reiken concrete handvaten en methodieken aan voor een succesvolle ondersteuning van deze kwetsbare leerlingen. De permanent geactualiseerde informatie hierover én de Webinars vind je op onze webpagina via deze link.

feelfine